over ons


Minouche Mulder en Rûne van der Cruijsen werken al jaren samen. Elke dag maken ze juwelen op die inmiddels typische Minouche en Rûne -manier. Elegant, weelderig, gul. Stenen zijn volop aanwezig en geen enkele oorbel, collier of ring wordt in serie gemaakt. Alles uniek, alles met de hand gemaakt en alles ontstaan in een atelier waar met alle aandacht wordt gewerkt.

Tanzaniet, diamant, citrien, zwarte parel, toermalijn… Minouche: ‘We zijn altijd op zoek naar de mooiste stenen en parels. Bij alles wat we inkopen hebben we een duidelijk gevoel. De steen bepaalt hoe het juweel er uiteindelijk uit komt te zien. De parel of steen vraagt om de oplossing, een eigen setting.’ Rûne: ‘We houden van dat “geknede” goud. Alsof we de juwelen met onze vingers in vorm hebben gebracht. Zo komt de schittering van het goud het mooiste uit en halen we de luxe, de weelde van de steen maximaal naar boven.’ 

Minouche en Rûne staan deels zelf in hun winkel in hartje Arnhem. Vaker nog zijn ze samen in hun atelier verderop in de stad. Hier ontwerpen ze, smeden ze, krijgen ze zwarte handen en willen ze simpelweg niet stoppen met mooie sieraden maken. Minouche: ‘We mogen de hele dag creëren en werken met de mooiste materialen. Prachtig. En dan zijn er ook nog mensen die het willen kopen.’ Die ‘mensen’ bevinden zich al jaren door het hele land. Minouche en Rûne verkopen hun juwelen online en via de winkel.

De winkel wordt grotendeels bemand door het andere belangrijke deel van het ‘Minouche en Rûne- team’: Karola, Suzanne, Els en Esther. Zij verwelkomen je hartelijk in de winkel. Dames met een groot gevoel voor schoonheid en een scherp ontwerpersoog. Karola: ‘Ik zoek graag de randen op, probeer het karakter van de klant te ontdekken. Ik wil mensen graag weg laten gaan met iets waar ze echt blij mee zijn. Soms moet je daarvoor ergens doorheen kijken, iets uitproberen. ‘Een juweel is nooit alleen een sieraad. Het kan de markering van een periode zijn, een herinnering of juist een belofte. Je draagt het op je huid. Ook dat maakt elk sieraad tot iets dat moet kloppen. Dat helemaal goed moet voelen.’ 

De wisselwerking tussen de dames in de winkel en in het atelier is intens. De dames in de winkel vertalen wensen van klanten naar de ontwerpers. Want Minouche en Rûne maken ook juwelen in opdracht. Daarvoor is het belangrijk dat het hele team de sfeer van de collectie begrijpt, de stijl in de vingers heeft. Alles wat Minouche en Rûne maken, moet een Minouche en Rûne zíjn. Gelukkig vertrouwen we elkaar als team blindelings.

Rûne: ‘We denken over alles na. Maar niets is ‘bedacht’. Er zit duidelijk vorm in onze sieraden maar ze zijn niet altijd logisch. En de kleuren van de stenen die we gebruiken, kunnen gerust vloeken met elkaar. We zoeken naar de ultieme vorm waarin de stenen en de verschillende soorten goud  waarmee we werken, goed uitkomen en blijven dicht bij ons gevoel.’ Over de inrichting van de winkel is ook nagedacht – het lijkt een kabinet, ‘dat past goed bij de omvang van de juwelen die we verkopen’. Hetzelfde geldt voor de (cadeau)verpakking. Bij Minouche en Rûne kom je niet weg met ‘zomaar’ een doosje. De verpakking is een verlengstuk van hun stijl: elegant en stoer.

Daarnaast maken we ook trouwringen. We nemen alle tijd om met aanstaande bruidsparen de collectie trouwringen door te nemen. Die collectie vernieuwen Minouche en Rûne elk jaar en vormt de basis van alle trouwringen die ze verkopen. Uitgesproken wensen van klanten kunnen worden meegenomen. Eventueel kan oud goud worden verwerkt. Het zijn juwelen op maat, terwijl het toch typische Minouche en Rûne – ringen blijven.      

Het is makkelijk binnenstappen in dit ‘kabinet’ van Minouche en Rûne. Alle medewerkers vinden het belangrijk om gasten alle gelegenheid te geven rond te kijken. De tijd te nemen om tot zich door te laten dringen wat ze zien. De gulle schittering van een steen, het subtiele glanseffect door de holle deukjes in het goud, hoe de parel prachtig kleurt bij het bloedkoraal. Hoe het solide goud de stenen omlijst.